Nie da się zaprzeczyć, że owoce i warzywa to jedne z najważniejszych elementów w naszej diecie i powinno się je jeść codziennie w różnych formach. Stanowią one źródło witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Niestety kiedy dziecko jest niejadkiem a owoce i warzywa „kłują w ząbki”, takie argumenty na pewno go nie przekonają. Więc jak je zachęcić do ich zjedzenia?
Dzieci są różne, jedne potrafią zjeść wszystko co dostaną na talerzu, inne lubią tylko 3 potrawy i przekonać je do zjedzenia czego innego jest niezwykle trudne. Szczególnie, jeśli to coś ma kolor zielony, żółty lub czerwony. Można jednak poeksperymentować i przygotować posiłki w taki sposób by maluch zjadał je z apetytem. Oto kilka pomysłów.
Soki owocowo- warzywne – dawka witamin w jednej szklance
Prawie każde dziecko lubi wypić owocowy soczek. Niestety większość produktów kupowanych w sklepie zawiera duże ilości cukru. Dlatego zdecydowanie lepiej poświęcić chwilę i przygotować je w domu, ze świeżych owoców, od razu do picia. Dzięki temu nie tylko nie są dodatkowo dosładzane, lecz również nie muszą być poddawane pasteryzacji by zachować świeżość, dzięki czemu są znacznie bogatsze w witaminy. Szykując taki napój, można dodać niektóre warzywa i to nie tylko marchewkę, lecz również buraka czy seler. Jeśli posiadasz w domu dobrą wyciskarkę do cytrusów przyszykujesz w niej smakowite soki, nie tylko z pomarańczy, czy grejpfrutów, lecz również z mandarynek, czy pomelo. Zaś w upalne dni świetnie się sprawdzi do zrobienia orzeźwiającej lemoniady cytrynowej.
Kolorowe frytki domowej roboty
Frytki to potrawa, którą chętnie jedzą niemal wszystkie maluchy, szczególnie jak są dobrze zrobione. Delikatne w smaku, lekko chrupiące i mięciutkie w środku. Robienie frytek może być świetnym sposobom na przemycenie dziecku nowych smaków różnych warzyw. W końcu kto powiedział, że frytki trzeba robić jedynie z ziemniaków? Do tego celu możesz wykorzystać, marchewki, buraki, bataty czy maniok. Ich zaletą jest łatwość wykonania, nie potrzebujesz również do tego specjalnych urządzeń. Świetne frytki przygotujesz w swoim piekarniku. By nadać im chrupkości i smaku należy je przed włożeniem do piekarnika wysmarować oliwą wymieszana z solą i przyprawami, np. odrobiną czosnku i tymianku. Można je podawać np. z delikatnym sosem jogurtowym lub po prostu z ketchupem.
Dodawaj nowe smaki w znanych już daniach
Bardzo często najtrudniejszy jest pierwszy kęs i namówienie naszego niejadka do spróbowania nowej potrawy. Szczególnie jak na talerzu zobaczy kalafior, brokuły lub fasolkę, bądźmy szczerzy szansa by ich namówić do spróbowania jest mała. Jednak można spróbować dodać je to dań, które dziecko już lubi. Na przykład do ulubionego spaghetti dodaj drobno pokrojoną marchewkę lub kukurydzę. Przygotowując zupy krem dodawaj do nich różnorodne warzywa. Podczas gotowania dawaj maluchowi do spróbowania, niech wie, że jego zdanie co do jedzenia też ma znaczenie.
Często najtrudniejsze jest namówienie go do jedzenia świeżych warzyw i owoców. Dlatego warto zaczynać powoli i nie zniechęcać się. Należy również pamiętać, że wraz z wiekiem smak dziecka będzie ulegać zmianie i dlatego dobrze co jakiś czas robić kolejne próby. Na przykład przygotowując owocową sałatkę, mus czy galaretkę z owocami. Warto mieć także na uwadze, że dzieci jedzą oczami. Dlatego sama forma podania też ma ogromne znaczenie. Najważniejsze to się nie poddawać i nie tracić cierpliwości.