Kwas dokozaheksaenowy, skrótowo określany jako DHA należy do grupy kwasów omega-3. Kwas DHA to jeden z bardzo istotnych składników diety kobiety ciężarnej.
Wpływa korzystnie zarówno na stan zdrowia przyszłej mamy, jak i prawidłowy rozwój płodu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są elementami budulcowymi błon fosfolipidowych, osłonek mielinowych nerwów, błon synaptycznych, a także neuromediatorów czy siatkówki oka. O ile świadomość konieczności przyjmowania np. kwasu foliowego wśród kobiet planujących ciążę jest duża, o tyle kwestia suplementacji kwasem DHA w ciąży nie jeż już niestety tak oczywista.
DHA dla zdrowego wzroku i niezaburzonego rozwoju układu nerwowego maluszka
Odpowiednia zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie przyszłej mamy wspomaga prawidłowy rozwój narządu wzroku oraz układu nerwowego dziecka. DHA niemal w 1/3 wchodzi w skład kory mózgowej, gromadząc się w niej pomiędzy 26. a 40. tygodniem ciąży, kiedy to rozwój układu nerwowego jest najbardziej intensywny. Co więcej, DHA spełnia rolę protekcyjną wobec neuronów, zapobiegając ich zmianom zapalnym i następczym uszkodzeniom. Niedobór DHA może w konsekwencji prowadzić do zaburzeń rozwoju psychomotorycznego dziecka, które objawiają się obniżeniem zdolności percepcji, trudnością w uczeniu się czy problemami z pamięcią.
Pozostałe korzyści suplementacji kwasem DHA w ciąży
Przyjmowanie kwasu DHA w ciąży ma korzystny wpływ na wydłużenie czasu jej trwania, prawidłową masę urodzeniową noworodka oraz zmniejsza zagrożenie wystąpienia porodu przedwczesnego.
Ponadto udowodniono, że suplementacja DHA w ciąży może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz alergii u dziecka. Co ważne dla przyszłej mamy, DHA zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia depresji poporodowej, która znacząco uderza w jakże istotny proces powstawania więzi pomiędzy mamą a jej maluszkiem.
Jakie są rekomendowane dawki DHA w ciąży?
Każda przyszła mama powinna przyjmować 600 mg DHA dziennie, a sytuacjach zagrożenia wystąpieniem porodu przedwczesnego – 1000 mg. Naturalnym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie. Dostarczenie właściwej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprzez dietę może być trudne, dlatego też specjaliści zalecają ich suplementację dobrej jakości preparatami. .
Więcej na temat suplementacji niezbędnych dla prawidłowego przebiegu ciąży składników pokarmowych w serwisie http://www.prenatale.pl