Nasz polski ziemniak, to nieskończone źródło inspiracji kulinarnych. Od zup, przez sałatki i przekąski, skończywszy na wykwintnych daniach. To również świetny produkt do tego, aby szybko przygotować smaczny i wartościowy obiad.

W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka przepisów na zapiekankę ziemniaczaną, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.

przepisy na zapiekankę ziemniaczaną

PRZEPISY NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ

Zapiekanka ziemniaczana to tak naprawdę danie, które możemy skomponować według własnych upodobań. Bez względu na to, czy dodamy do niej mięso, ser, czy inne warzywa, będzie świetnym pomysłem na obiad.

Ze względu na różnorodność przepisów, poniżej przedstawiamy podstawowe składniki, które wykorzystywane są praktycznie do każdego rodzaju zapiekanek.

Podstawowe składniki zapiekanki:

– około 10 ziemniaków średniej wielkości
– duża cebula
– około 300 gram kwaśnej śmietany
2 jajka
– miseczka startego żółtego sera
olej do smażenia
– ząbek czosnku
– ulubione przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka, chilli

Przygotowanie:

Krok 1.
Podczas przygotowywania tego typu dania, ważne jest to, aby odpowiednio przygotować ziemniaki. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo, a gdy wystygną, obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry.

Krok 2.
Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem.

Krok 3.
Układamy pierwszą warstwę zapiekanki z ziemniaków.

Krok 4.
Przygotowujemy sos do zapiekanki. Łączymy ze sobą: jajka, śmietanę i ser. Wszystko dokładnie mieszamy, dodając wybrane przyprawy.

Krok 5.
Na ułożone wcześniej ziemniaki dajemy cebulę, a następnie kolejną warstwę warzyw.

Krok 6.
Całość polewamy sosem i pieczemy przez około 30 minut, najlepiej w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem.

Zapiekanka z mięsem mielonym

To najczęściej spotykany przepis na zapiekankę. Wybieramy do niej wszystkie wymienione wcześniej składniki i dodajemy dodatkowo:

– 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– puszkę pomidorów

Przygotowanie:

Mięso mielone dusimy pod przykryciem wraz z pomidorami, cebulą i przyprawami. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób.

Następnie układamy warstwy:

– ziemniaki
– mięso
– ziemniaki
– mięso
– ziemniaki
– sos

Zapiekanka z warzywami

Smacznym daniem będzie również zapiekanka z warzywami, do której tak naprawdę możemy dodać wszystko, co chcemy. Podstawowe składniki będą takie same, jak w pierwszym przepisie, jednak zmieni się wkład.

Jakie warzywa wybrać?

Z pewnością świetnie sprawdzą się poniższe propozycje

– papryka, cukinia, bakłażan
– brokuł, por, papryka (dobrze smakuje również w połączeniu z kurczakiem)

Warzywa chwilę dusimy z przyprawami, a następnie układamy warstwy:

– ziemniaki
– warzywa
– ziemniaki
– sos

Istnieje wiele przepisów na zapiekankę ziemniaczaną, co sprawia, że możemy ją dowolnie modyfikować – ciekawym przepisem jest też zapiekanka z kurczaka. .

Warto pamiętać o tym, aby sięgać po dobry gatunek ziemniaków, które podczas pieczenia, nie będą się rozpadać.