Prosta kuchnia jest najlepsza. Nie każdy z nas ma również wielkie zdolności kulinarne. Nie trzeba przygotowywać wyrafinowanych dań z 30 różnych składników, żeby móc cieszyć się pysznym obiadem. Czasem, zamiast trudzić się ze skomplikowanymi daniami, warto wybrać prostsze potrawy.
Pierś z indyka w sosie z suszonymi pomidorami
Propozycja pyszna i prosta. Mięso z indyka jest idealną alternatywą dla nieco już nudnego kurczaka. Danie świetnie smakuje podawane z makaronem, jednak równie dobrze komponuje się z ziemniakami.
Stopień trudności: łatwy.
Ilość porcji: 4 porcje.
Typ potrawy: obiad.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- podwójna pierś z indyka
- 150 g świeżego szpinaku (jeżeli nie masz możliwości użyć świeżego możesz wykorzystać mrożony)
- 200 g śmietany 30%
- 6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej roślinny
Przygotowanie potrawy:
- Umyj mięso z indyka, oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę.
- Przeciśnij czosnek przez praskę lub drobno posiekaj.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, dodaj do mięsa czosnek i oliwę. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilkę. Jeżeli masz możliwość odstaw na pół godziny, jeżeli zależy Ci na czasie, wystarczy 5 min.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z każdej strony. Powinno mieć ładny złoty kolor.
- W czasie gdy mięso się podsmaża, pokrój suszone pomidory oraz umyj szpinak.
- Zalej mięso odrobiną wody.
- Do miseczki przelej śmietanę i dodaj kilka łyżek ciepłej wody z patelni, dzięki temu śmietana się nie zważy.
- Przelej śmietanę na patelnię, dodaj pomidory, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szpinak.
- Gotuj do czasu, aż szpinak zmięknie, a sos uzyska odpowiedniej konsystencję (powinien być dość gęsty).
- Przed podaniem spróbuj oraz ewentualnie dopraw do smaku.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Danie proste, sycące i pyszne. Nie wymaga dużych umiejętności i wychodzi za każdym razem. Połączenie ziemniaków i kiełbasy jest bardzo uniwersalne, spokojnie możecie udoskonalić przepis o przyprawy lub składniki, które wam odpowiadają.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Ilość porcji: 4 porcje.
Typ potrawy: obiad.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut (20 minut przygotowania i 1 godzina pieczenia).
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg kiełbasy
- 2 cebule
- 150 g sera żółtego
- 2 jajka
- 100 g śmietanki 30%
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie potrawy:
- Obieramy i myjemy ziemniaki.
- Obrane ziemniaki kroimy w talarki o grubości mniej więcej 1 cm.
- Zalewamy je zimną wodą.
- Kroimy cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
- Podczas smażenia cebuli kroimy kiełbasę w plasterki.
- Przekładamy cebulę do miseczki.
- Na patelni podsmażamy teraz kiełbasę, aż będzie ładnie zarumieniona.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Po zarumienieniu kiełbasy układamy naszą zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
- Wykładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą. Powtarzamy proces aż do wypełnienia naczynia.
- Do miseczki przelewamy śmietankę, dodajemy pieprz, paprykę, dwa jajka i mieszamy dokładnie.
- Zalewamy naszą zapiekankę powstałym sosem.
- Zapiekankę wkładamy na środkową półkę piekarnika. Naczynie żaroodporne powinno być zakryte.
- Pieczemy 45 minut. W tym czasie możemy przygotować ser. Jeżeli mamy ser w plastrach nie musimy nic robić, jeżeli mamy ser w kostce trzemy go na grubych oczkach.
- Po upływie 45 minut posypujemy naszą zapiekankę serem i wstawiamy na pozostałe 15 minut tym razem już bez przykrywki.
- Gdy ser się roztopi i ładnie zarumieni, danie jest gotowe.
Gotowanie może być jednocześnie proste i smaczne. Przepisy, które nie wymagają od nas dużego nakładu czasu, umiejętności oraz pracy zdecydowanie zasługują na przetestowanie. Przepis jest tylko punktem wyjściowym, który możecie dowolnie zmieniać w zależności od swoich upodobań.
*artykuł zewnętrzny