Dwa przepisy na łatwy obiad, którego na pewno nie zepsujesz

Prosta kuchnia jest najlepsza. Nie każdy z nas ma również wielkie zdolności kulinarne. Nie trzeba przygotowywać wyrafinowanych dań z 30 różnych składników, żeby móc cieszyć się pysznym obiadem. Czasem, zamiast trudzić się ze skomplikowanymi daniami, warto wybrać prostsze potrawy.

przepisy na łatwy obiad

Pierś z indyka w sosie z suszonymi pomidorami

Propozycja pyszna i prosta. Mięso z indyka jest idealną alternatywą dla nieco już nudnego kurczaka. Danie świetnie smakuje podawane z makaronem, jednak równie dobrze komponuje się z ziemniakami.

Stopień trudności: łatwy.

Ilość porcji: 4 porcje.

Typ potrawy: obiad.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • podwójna pierś z indyka
  • 150 g świeżego szpinaku (jeżeli nie masz możliwości użyć świeżego możesz wykorzystać mrożony)
  • 200 g śmietany 30%
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej roślinny

Przygotowanie potrawy:

  1. Umyj mięso z indyka, oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę. 
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę lub drobno posiekaj. 
  3. Dopraw mięso solą, pieprzem, dodaj do mięsa czosnek i oliwę. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilkę. Jeżeli masz możliwość odstaw na pół godziny, jeżeli zależy Ci na czasie, wystarczy 5 min.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z każdej strony. Powinno mieć ładny złoty kolor.
  5. W czasie gdy mięso się podsmaża, pokrój suszone pomidory oraz umyj szpinak.
  6. Zalej mięso odrobiną wody.
  7. Do miseczki przelej śmietanę i dodaj kilka łyżek ciepłej wody z patelni, dzięki temu śmietana się nie zważy. 
  8. Przelej śmietanę na patelnię, dodaj pomidory, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szpinak.
  9. Gotuj do czasu, aż szpinak zmięknie, a sos uzyska odpowiedniej konsystencję (powinien być dość gęsty).
  10. Przed podaniem spróbuj oraz ewentualnie dopraw do smaku.

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Danie proste, sycące i pyszne. Nie wymaga dużych umiejętności i wychodzi za każdym razem. Połączenie ziemniaków i kiełbasy jest bardzo uniwersalne, spokojnie możecie udoskonalić przepis o przyprawy lub składniki, które wam odpowiadają. 

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Ilość porcji: 4 porcje.

Typ potrawy: obiad.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut (20 minut przygotowania i 1 godzina pieczenia).

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie potrawy:

  1. Obieramy i myjemy ziemniaki.
  2. Obrane ziemniaki kroimy w talarki o grubości mniej więcej 1 cm.
  3. Zalewamy je zimną wodą. 
  4. Kroimy cebulę w drobną kostkę. 
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
  6. Podczas smażenia cebuli kroimy kiełbasę w plasterki.
  7. Przekładamy cebulę do miseczki.
  8. Na patelni podsmażamy teraz kiełbasę, aż będzie ładnie zarumieniona.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  10. Po zarumienieniu kiełbasy układamy naszą zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
  11. Wykładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą. Powtarzamy proces aż do wypełnienia naczynia.
  12. Do miseczki przelewamy śmietankę, dodajemy pieprz, paprykę, dwa jajka i mieszamy dokładnie.
  13. Zalewamy naszą zapiekankę powstałym sosem. 
  14. Zapiekankę wkładamy na środkową półkę piekarnika. Naczynie żaroodporne powinno być zakryte.
  15. Pieczemy 45 minut. W tym czasie możemy przygotować ser. Jeżeli mamy ser w plastrach nie musimy nic robić, jeżeli mamy ser w kostce trzemy go na grubych oczkach.
  16. Po upływie 45 minut posypujemy naszą zapiekankę serem i wstawiamy na pozostałe 15 minut tym razem już bez przykrywki.
  17. Gdy ser się roztopi i ładnie zarumieni, danie jest gotowe.

Gotowanie może być jednocześnie proste i smaczne. Przepisy, które nie wymagają od nas dużego nakładu czasu, umiejętności oraz pracy zdecydowanie zasługują na przetestowanie. Przepis jest tylko punktem wyjściowym, który możecie dowolnie zmieniać w zależności od swoich upodobań.

*artykuł zewnętrzny

By | 2020-11-09T16:49:51+02:00 9 listopada, 2020|GOTOWANIE, KULINARNIE, OBIADY, Slajdy|0 Comments

About the Author:

Jestem mamą dwójki łobuziaków - 7 letniego Krzysia i 3 letniej Natalki. Sama mam w sobie jeszcze coś z dziecka. Mogłabym godzinami bawić się klockami Lego, gdybym miała aż tyle wolnego czasu. Ale go nie mam, bo...pracuję zawodowo, zajmuję się dziećmi, ogarniam mieszkanie (czyt.pranie, sprzątanie, gotowanie, prasowanie....wiesz o czym mówię, prawda?), czytam książki, oglądam seriale, czasem tworzę coś z niczego i prowadzę blog :) Przy tylu obowiązkach trzeba być kreatywnym, aby wszystko to pogodzić.