Chlebek bananowy to idealny przepis dla takich antytalentów jak ja. Banalnie prosty i szybki.

chlebek bananowy

W zeszłym tygodniu mąż zażyczył sobie coś słodkiego na weekend. Mogłam kupić jakąś gotową babkę czy ciacho. Byłoby mniej roboty, ale już bardzo dawno nic nie piekłam. Nie jestem w tym zbyt dobra. Lubię szybkie i łatwe przepisy. Ponadto od czasu spotkania w Łęczycy i wykładu trenera personalnego zaczęłam coraz więcej się zastanawiać nad składem niektórych gotowych produktów. Nie popadam w jakieś szaleństwo, ale pomyślałam, że na przykład taka rolada cytrynowa z Lidla, która lubię jest mega słodka i ma wiele najróżniejszych substancji spulchniających, regulatorów i innych dziwacznych nazw w składzie. Zamiast kupować takie „sztuczne” ciacho postanowiłam, że sama coś upiekę. Z pomocą przyszła mi Magda z bloga Zwykłej Matki Wzloty i Upadki, która podesłała mi kilka ciekawych i prostych przepisów. Zdecydowałam się na chlebek bananowy, bo Krzysiu lubi banany, więc wiedziałam, że będzie mu smakował.

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię, a na końcu mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać. Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

Chlebek jest rzeczywiście słodki, więc na przyszłość dodałabym mniej cukru. Z pewnością jest zdrowszy niż gotowe ciacha z tymi wszystkimi „E” składnikami i polepszaczami. Nie mam jakiejś obsesji na tym punkcie, ale zaczynam coraz częściej przywiązywać wagę do składu produktów, zwłaszcza tych, które podaję Krzysiowi. Nie interesowałam się nigdy produktami eko, a może warto. Po eko produkty zajrzałam na DrPelc.pl, znajduję się tam między innymi hit tego roku – syrop ryżowym, który jest naturalnym słodzikiem, który nadaje się do słodzenia herbaty, deserów, lodów czy właśnie wypieków.

PicMonkey Collage

DSC07614

DSC07643