Wybór pierwszych produktów zbożowych dla niemowląt to ważna decyzja dla każdego rodzica. Kaszki są jednym z pierwszych pokarmów wprowadzanych do diety dziecka i odgrywają kluczową rolę w jego rozwoju. Jakie rodzaje kaszek są dostępne na rynku, czym się różnią i kiedy należy je wprowadzać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Kiedy wprowadzać kaszki do diety dziecka?
To jedna z ważniejszych kwestii. Kaszki można zacząć podawać niemowlętom po ukończeniu 4. lub 6. miesiąca życia, w zależności od zaleceń pediatry i potrzeb dziecka. Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami WHO, przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających, w tym kaszek, powinno odbywać się stopniowo, z zachowaniem zasady jednoskładnikowego produktu na początek. Dzięki temu łatwiej zauważysz ewentualne alergie lub nietolerancje pokarmowe.
Rodzaje kaszek dla dzieci – przegląd
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaszek. Podstawową różnicą między nimi jest oczywiście rodzaj zboża. Z tego oczywiście wynikać będą cechy kaszki jak smak, czy wartość odżywcza. Dodatkowo różnice mogą tkwić w składzie i ewentualnych dodatkach, ale tutaj jest to już kwestia konkretnych produktów. Poniżej znajdziesz przegląd najpopularniejszych rodzajów kaszek.
Kaszka jaglana – lekkostrawna i bezglutenowa
Kaszka jaglana, wytwarzana z prosa, to jeden z najzdrowszych wyborów dla niemowląt i małych dzieci. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i bogata w witaminy z grupy B, żelazo oraz magnez. Jaglana kaszka świetnie sprawdzi się na początek rozszerzania diety, zwłaszcza u dzieci, które mogą mieć problemy z nietolerancją glutenu. Jej delikatny i dość neutralny smak można dodatkowo wzbogacić owocami, np. jabłkami czy gruszkami.
Kaszka owsiana – sycąca i bogata w błonnik
Owies jest doskonałym źródłem błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit. Kaszka owsiana jest bardziej sycąca niż inne rodzaje kaszek, dlatego dobrze sprawdza się jako pierwszy posiłek dnia. Można ją wprowadzać po 6. miesiącu życia. Jej kremowa konsystencja i neutralny smak pozwalają na wiele kombinacji – możesz dodać do niej owoce, ale też cynamon lub odrobinę masła migdałowego dla podbicia smaku i wartości odżywczych.
Kaszka orkiszowa – tradycja w nowoczesnym wydaniu
Orkisz to odmiana pszenicy, który zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym. Orkisz jest zbożem odpornym i niewymagającym ochrony chemicznej podczas uprawy. Z tego powodu kaszka orkiszowa to dobry wybór szczególnie dla maluchów. Kaszka orkiszowa jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak cynk i magnez. Ma lekko orzechowy smak, który przypadnie do gustu starszym niemowlętom i małym dzieciom. Z racji, że jest to rodzaj pszenicy, zawiera w sobie gluten. Z tego względu kaszkę orkiszową warto wprowadzać ostrożnie, po konsultacji z pediatrą.
Kaszka ryżowa – delikatna i bezglutenowa
Kaszka ryżowa to jeden z pierwszych produktów zbożowych, jakie podaje się niemowlętom. Jest delikatna, lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu sprawdza się nawet u dzieci z alergiami. Kaszkę łączyć z mlekiem modyfikowanym, wodą lub przecierami owocowymi. Warto jednak pamiętać, że ryż może zawierać śladowe ilości arsenu, dlatego nie należy podawać jej codziennie. Warto też pamiętać, że naturalny brak glutenu nie oznacza, że produkt nie będzie go zawierał. Zawsze warto szukać znaku przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Kaszka kukurydziana – naturalna słodycz
Kukurydza to kolejne zboże, z którego produkuje się kaszki dla dzieci. W dodatku jest to jedna z odmian ulubionych przez dzieci. Wszystko za sprawą ziarna kukurydzy, które ma delikatny, lekko słodki smak. Poza tym kukurydza jest zbożem bezglutenowym i lekkostrawnym, dlatego często jest polecana jako jeden z pierwszych pokarmów uzupełniających. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo i potas. Warto jednak pamiętać, że kaszka kukurydziana jest mniej sycąca niż inne rodzaje i szybciej podnosi poziom cukru we krwi ze względu na swój indeks glikemiczny wynoszący ok.70.
Inne kaszki – amarantusowa, gryczana i wielozbożowe
Wymienione kaszki należą do najpopularniejszych i ich dostępność nie powinna stanowić większego problemu. Warto jednak poszukać i jeśli masz dostęp do dobrze zaopatrzonego sklepu to spróbować również jednej z poniższych odmian.
- Kaszka gryczana – wytwarzana z gryki, jest bogata w białko i minerały, takie jak magnez czy żelazo. Ma intensywny i charakterystyczny smak z nutką goryczy, który nie każdemy dziecku będzie pasować, dlatego warto wprowadzać ją później.
- Kaszka amarantusowa – zawiera dużo białka, wapnia i żelaza. Amarantus jest również odmianą zboża bezglutenowego i jest to świetny wybór dla dzieci z nietolerancjami.
Kaszki wielozbożowe
Osobną kategoria są kaszki wielozbożowe składające się z mieszanki różnych zbóż. Są ciekawą propozycją pozwalającą łączyć smaki i korzyści poszczególnych rodzajów kasz. Istotne jest, by wprowadzać je w drugiej kolejności po wcześniejszym upewnieniu się, że pojedyncze składniki nie powodują nietolerancji u dziecka.
Jak wybrać najlepszą kaszkę dla dziecka?
Wybierając kaszkę dla dzieci, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:
- Skład – unikaj produktów z dodatkiem cukru, konserwantów i sztucznych aromatów. Kaszka jest produktem prostym i powinno mieć to odzwierciedlenie w składzie. Im mniej, tym lepiej.
- Wiek dziecka – Na opakowaniu zawsze znajdziesz informację, od którego miesiąca życia można podawać dany produkt. Pamiętaj, że w pierwszych miesiącach życia dziecko powinno być żywione tylko mlekiem matki lub modyfikowanym.
- Sposób przygotowania – Kaszki dostępne są w wersji błyskawicznej lub wymagającej gotowania. Te pierwsze są wygodniejsze w użyciu, ale warto sprawdzić, czy nie zawierają zbędnych dodatków.
- Preferencje dziecka – Kaszki są różne, ale na końcu to dziecko zdecyduje, czy będzie je jadło. Nawet maluchy mogą posiadać swoje ulubione smaki i wciskanie im na siłę kaszek, za którymi nie przepadają, tylko zniechęci i będzie prowadzić do frustracji. Bądź otwarta i eksperymentuj, aby znaleźć ten rodzaj kaszki, które najbardziej odpowiada twojemu dziecku.
Podsumowanie
Kaszki dla niemowląt i małych dzieci to nie tylko źródło energii, ale także ważny element zdrowej diety. Wybierając kaszkę, zwróć uwagę na potrzeby swojego dziecka, jego wiek oraz potencjalne alergie. Jaglana, ryżowa, owsiana czy orkiszowa – każda z nich ma swoje zalety i może być wprowadzona w odpowiednim momencie. Pamiętaj, że kluczem jest różnorodność i stopniowe rozszerzanie diety. Dzięki temu zadbasz o zdrowy rozwój i prawidłowe nawyki żywieniowe swojego malucha.
*artykuł zewnętrzny