Garnki wykonane z różnych materiałów: co powinieneś wiedzieć

Prawda jest taka, że każdy rodzaj naczyń kuchennych ma swoje wady i zalety. Co więcej, odmienne style gotowania nadają się lepiej do naczyń wykonanych z konkretnego materiału. Na przykład idealna patelnia do saute będzie bardzo wrażliwa na zmiany temperatury, podczas gdy najlepszy garnek do duszenia potraw będzie utrzymywał i regulował ciepło pomimo zmian temperatury. Zapraszamy do lektury poradnika, z którego dowiesz się, czym charakteryzują się garnki wykonane ze stali nierdzewnej, miedzi oraz aluminium.

garnki co powinieneś wiedzieć

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest wytwarzana przez dodanie chromu i niklu do stali, dzięki czemu jest wysoce antykorozyjna. Najkorzystniejszym typem będzie odmiana „18/10” (stosunek dodanego chromu do niklu), chociaż inne rodzaje stali nierdzewnej mają również bardzo dobre opinie. Ten materiał można znaleźć w wielu najlepszych garnkach i patelniach z górnej półki, ponieważ jest trwały, a jego wygląd jest uniwersalny.

Stal nierdzewna (szczególnie „18/10”) jest również ceniona za to, że nie reaguje z kwaśnymi lub zasadowymi produktami spożywczymi, a do tego jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Te cechy są niezwykle ważne, ponieważ żywność nie ulega odbarwieniu ani nie nadaje jej metalicznego posmaku. Dodatkowo garnków ze stali nierdzewnej można używać w zmywarce i piekarniku.

Miedź

Miedź jest najlepszym przewodnikiem ciepła ze wszystkich materiałów używanych do produkcji naczyń kuchennych. Nagrzewa się szybko i równomiernie oraz schładza się, gdy tylko zostanie zdjęta z ognia, co zapewnia maksymalną kontrolę nad całym procesem przyrządzania potrawy. To, jak szybko patelnia reaguje na zmianę temperatury gotowania może być istotnym czynnikiem przy wyborze garnka.

Ponieważ miedź najlepiej rozprowadza ciepło wśród wszystkich materiałów używanych do produkcji naczyń kuchennych, jest wysoko ceniona przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie.

garnki

Aluminium

Czyste aluminium ustępuje tylko miedzi pod względem przewodnictwa cieplnego. Jest niedrogi, a po wzmocnieniu (zwykle przez dodanie magnezu, miedzi lub innych metali) jest bardzo lekkim i świetnie przewodzącym ciepło materiałem. Ale jak można się domyślić, naturalne aluminium będzie reagowało z niektórymi kwaśnymi produktami spożywczymi, nadając metaliczny posmak i zabarwiając żywność. Aby rozwiązać ten problem, niektóre elementy są albo pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu, stalą nierdzewną, albo poddaje się je anodowaniu (procesowi, który znacznie utwardza powierzchnię ciemnoszary kolor).

W rzeczywistości coraz więcej producentów oferuje anodowane garnki aluminiowe, które mają również nieprzywierającą powłokę. Ponadto są:

  • odporne na rdzewienie,
  • mają atrakcyjny design,
  • są łatwe w czyszczeniu.

Podsumowanie

Świadomy i dobry wybór odpowiedniego kompletu garnków nie jest łatwy, ponieważ musimy uwzględnić nasze potrzeby oraz wymagania. Dzięki naszemu poradnikowi dysponujesz teraz porządną wiedzą, która z pewnością ułatwi Ci poszukiwania. Warto także dodać, że dobrym pomysłem będzie sprawdzenie oferty sprawdzonego, branżowego sklepu, takiego jak na przykład Prymus AGD.

By | 2022-06-29T08:46:15+02:00 29 czerwca, 2022|KULINARNIE, PORADY, Slajdy|0 Comments

About the Author:

Jestem mamą dwójki łobuziaków - 9 letniego Krzysia i 5 letniej Natalki. Sama mam w sobie jeszcze coś z dziecka. Mogłabym godzinami bawić się klockami Lego, gdybym miała aż tyle wolnego czasu. Ale go nie mam, bo...pracuję zawodowo, zajmuję się dziećmi, ogarniam mieszkanie (czyt.pranie, sprzątanie, gotowanie, prasowanie....wiesz o czym mówię, prawda?), czytam książki, oglądam seriale, czasem tworzę coś z niczego i prowadzę blog :) Przy tylu obowiązkach trzeba być kreatywnym, aby wszystko to pogodzić.