Śniadanie to podstawowy posiłek, którego nigdy nie powinniśmy omijać. Dzięki niemu mamy siłę na to, by przejść przez cały wymagający dzień z zadowoleniem i masą energii. Śniadanie powinno być jednak nie tylko pożywne, ale też zdrowe. Na pobudkę najlepsze są śniadania słodkie, z całą masą węglowodanów. Oto 5 pomysłów na takie posiłki.
Pudding czekoladowy z chia
Nasiona chia mają w sobie masę białka i węglowodanów, ale także zdrowe tłuszcze. To zatem idealny składnik śniadania. Zrób z niego pyszny pudding. Jak przygotować pudding czekoladowy z chia? Przelej pół litra mleka do miski lub wysokiego naczynia i wsyp 40 gramów nasion chia. Zamieszaj i odstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Po godzinie zamieszaj, by rozbić nasionka, które się skleją. Rano zabierz się za robienie śniadania. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, banana pokrój w plastry. Do miseczek przełóż pudding, połóż na nim kilka plastrów banana i zalej go przestygniętą czekoladą. Całość posyp płatkami migdałów. Pychota!
Pudding z chia i mango
Możesz odpuścić sobie czekoladę i migdały, a zamiast nich dodać do puddingu orzeźwiający mus z mango. Wystarczy, że obierzesz i pokroisz ten owoc, a następnie zblendujesz go na gładką masę. Nałóż go na pudding i zajadaj!
Owsianka z jabłkiem
To tradycyjne śniadanie, które zawsze zachwyca – jest takie pyszne! Ugotuj owsiankę, wsypując szklankę płatków owsianych do garnka i zalewając je dwiema szklankami mleka. Gotuj na małym ogniu. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę jabłka, odrobinę miodu i łyżeczkę cynamonu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, a płatki będą miękkie, możesz już nakładać gotową owsiankę.
Płatki z jogurtem i owocami
Płatki możesz zajadać także na zimno. Najlepiej z owocami i bakaliami. Do miseczki wsyp płatki owsiane lub jaglane, dodaj odrobinę kakao i nasion chia. Dorzuć orzechy, migdały w płatkach i jagody lub borówki. Całość zalej jogurtem naturalnym. I to tyle – możesz zajadać. Proste, zdrowe i mega szybkie.
Placuszki z bananem
A teraz coś na ciepło – placuszki z bananem! Ciasto zrobisz w 3 minuty. W misce rozgnieć dojrzałego banana, a następnie dodaj szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mleka oraz 1 jajko. Możesz dosypać także łyżeczkę proszku do pieczenia, jednak nie jest to konieczne. Wymieszaj składniki. Zacznij smażyć placuszki – rób to z obu stron, aż się zarumienią. Najlepiej podawać z masłem orzechowym i ulubionym dżemem.
Pyszne śniadanie to nic trudnego – zrobienie go zajmie ci kilka minut. A energię złapiesz na cały poranek.
*artykuł zewnętrzny