Ciąża to piękny, a jednocześnie dla wielu kobiet trudny okres. Rosnący brzuch, burza hormonów, zmiany samopoczucia i liczne dolegliwości ciążowe mogą powodować uczucie dyskomfortu. Do jednych z najczęściej występujących przypadłości należy zgaga. Jak sobie z nią radzić?
Skąd bierze się zgaga w ciąży?
Zgaga, objawiająca się nieprzyjemnym pieczeniem przełyku, kwaśnym posmakiem w ustach a czasem również wzdęciami, jest wynikiem niekontrolowanego cofania się treści żołądkowej do przełyku. Przypadłość ta nazywana jest również refluksem. Szczególnie narażone są na nią kobiety w ciąży, ponieważ zwiększa się u nich poziom progesteronu i relaksyny – hormonów powodujących m.in. rozluźnienie mięśni przełyku. Nie bez znaczenia są także rozciągająca się macica i rosnący płód, który szczególnie w okresach aktywności może uciskać na żołądek, powodując niedomykanie się go i cofanie się jego treści. Dodatkowo zgagę nasilają: nadwaga, stres i niewłaściwa dieta. Wraz z pokarmem do przełyku trafiają soki żołądkowe i enzymy trawienne, co powoduje bardzo nieprzyjemne uczucie pieczenia. Długotrwała zgaga może być przyczyną nadżerek powstających w przełyku.
Przeczytaj również: https://mamabezrecepty.pl/sposoby-na-zgage-w-ciazy/
Jak radzić sobie z tym problemem?
Zgaga, choć jest uciążliwa i nieprzyjemna, daje się dość szybko zniwelować, dzięki sprawdzonym, domowym sposobom. Do najpopularniejszych z nich należą:
- Zmiana pozycji spania – podczas snu warto układać się tak, by nieco podnieść górną część ciała. Najlepiej, jeśli głowa i klatka piersiowa znajdują się ok. 10-15 cm wyżej niż brzuch.
- Mniejsze porcje jedzenia spożywane częściej – zbyt duża ilość pokarmu spożywana na raz może nasilić refluks. Warto więc jeść mniej i wolniej, w krótszych odstępach czasu.
- Picie wody między posiłkami – rozrzedza on sok żołądkowy, powodując, że zgaga jest mniej uciążliwa.
- Zmiana diety – osoby cierpiące na refluks żołądkowo- przełykowy powinny ograniczyć spożywanie tłustych, ciężkostrawnych, intensywnie doprawionych oraz kwaśnych potraw. Zdecydowanie lepszym wyborem będą łagodne posiłki.
Produkty, które osłabiają zgagę
W domowej apteczce oraz spiżarni możemy znaleźć wiele składników, które pomagają zwalczyć refluks. Do najpopularniejszych z nich należą mleko, migdały i imbir. Warto zaopatrzyć się również w siemię lniane, kmin rzymski i melisę, które zobojętniają kwasy żołądkowe i chronią przełyk i koją ból spowodowany cofaniem się treści żołądka. W przypadku bardzo uciążliwej, nawracającej zgagi najlepiej skonsultować się z lekarzem. Natomiast więcej praktycznych porad i domowych sposobów na codzienne dolegliwości można znaleźć na blogu Mama Bez Recepty, prowadzonym przez farmaceutkę. To zbiór ciekawych zagadnień i merytorycznych tekstów nie tylko dla kobiet w ciąży.
*artykuł zewnętrzny