Żywienie odgrywa kluczową rolę w rozwoju dzieci. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych jest istotne nie tylko ze względu na zdrowie, ale także ciągłe kształtowanie się młodego organizmu. Przygotowując dla pociechy drugie śniadanie, należy więc pamiętać o tym, żeby było ono pełnowartościowe, pożywne i… prezentowało się apetycznie!
Pomysł nr 1: Marchewkowe placuszki z pietruszką
Składniki:
- 50 g mąki gryczanej,
- 1 jajko,
- 400 g marchewki,
- świeża natka pietruszki,
- odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce – połowę warzyw na grubych oczkach, połowę na mniejszych. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać w misce z marchwią. Wbić do naczynia jajko, wsypać mąkę i ponownie wszystko dokładnie połączyć, a na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Z powstałej masy formować małe placuszki i smażyć na odrobinie oliwy aż się zarumienią.
Sposób podania:
Danie można serwować maluchowi z dodatkiem jogurtu naturalnego połączonego z drobno pokrojonym łososiem.
Pomysł nr 2: Miniaturowe pizze
Składniki na ciasto:
- 30 g drożdży,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka wody,
- szczypta soli.
Dodatki do pizzy:
- passata pomidorowa,
- oregano,
- mozzarella lub inny ulubiony ser,
- kukurydza,
- oliwa.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Powstały roztwór wymieszać z solą i mąką. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, dolewając stopniowo oliwę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu odrywać małe kulki i wałkować do pożądanej grubości. Gotowe placuszki posmarować passatą pomidorowa i opruszyć ziołami. Na wierzchu położyć kukurydzę i ser, a następnie posmarować blachę oliwą i ułożyć na niej gotowe mini pizze. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Sposób podania:
Mini pizze doskonale będą smakować z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego lub ketchupem dla dzieci.
Pomysł nr 3: Zdrowe babeczki z jabłkami i orzechami
Składniki:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem),
- 2 jajka,
- ½ szklanki mleka roślinnego,
- ½ szklanki oleju,
- duże jabłko,
- garść ulubionych orzechów,
- sok z cytryny,
- cynamon,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, a następnie polać sokiem z cytryny. Orzechy posiekać na małe kawałki. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko, jajka i olej połączyć w innym naczyniu. Powstałą masę przelać do mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i orzechów. Na koniec dodać jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać gotowe ciasto do ulubionych foremek i piec przez 25 minut w 200°C.
Sposób podania:
Jabłkowe muffinki będą doskonale smakować w towarzystwie polewy ze zblendowanych wiśni i jagód.
*Artykuł sponsorowany