Desery czekoladowe – 4 proste i szybkie przepisy na czekoladowe słodkości.
Desery czekoladowe lubi zapewne większość z Was. A takie, które można w prosty sposób i dość szybko wykonać tym bardziej. Dziś 4 propozycje na takie właśnie desery czekoladowe, które przygotujemy bez pieczenia.
1. Mus czekoladowy
Mus czekoladowy, puszysty i pyszny. Przepis pochodzi z książki Mikołajek i słodkie przekąski Alain Ducasse, w której znajdziecie mnóstwo innych propozycji na słodkości. W przygotowanie tych deserów możecie zaangażować dzieci.
Składniki:
- 190 g ciemnej czekolady o zawartości 70% kakao
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 8 białek
- 45 g cukru
Przygotowanie:
Pokroić drobno czekoladę, następnie rozpuścić ją z masłem w mikrofalówce. Wymieszać i dodać żółtka. Za pomocą miksera ubić białka na sztywno. Dosypać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. Dodawać stopniowo ubite białka do masy czekoladowej, mieszając bardzo wolno szpatułką. Przełożyć do miseczek. Odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać z wiórkami czekolady.
2. Czekoladowe babeczki
Szybki sposób na babeczkę, muffinkę czekoladową z mikrofali TUTAJ.
3. Czekoladki z orzeszkami ziemnymi
Banalnie proste przekąski czekoladowe. Słodko-słone, specyficzny, ale uzależniający smak, przepis TUTAJ.
4. Sernik trójczekoladowy
Szybki sernik bez pieczenia, na dodatek trójczekoladowy! Pychota!
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady (z zawartością powyżej 70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 500 g twarogu z wiaderka (najlepiej 250 g serka mascarpone wymieszać z 250 g twarogu)
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- herbatniki (na spód ok. 10 sztuk)
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, a kiedy napęcznieje podgrzać lekko do rozpuszczenia. Wystudzić i wymieszać z utartym twarogiem (dwie łyżki masy serowej dodać najpierw do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie całość powoli wlać do reszty twarogu). Czekolady każdą oddzielnie rozpuszczać w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno. Twaróg z żelatyną podzielić na 3 równe części. Każdą część połączyć z jedną z rozpuszczonych czekolad i wymieszać. Następnie do każdej części masy wmieszać delikatnie po 1/3 ubitej na sztywno kremówki. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać kolejno masę z czekoladą gorzką, mleczną, a na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Delikatnie ściągnąć papier. Na wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.