Ostre leczo to danie, które bardzo lubię i dość często pojawia się u nas w domu. Bywało w różnych odsłonach, aż wreszcie metodą prób i błędów znalazłam smak idealny dla mnie.
Każdy z nas ma jakiś swój smak i poziom ostrości, który toleruję. Ja lubię potrawy dość ostre, stąd przepis na ostre leczo. Ta potrawa jest szybka w przygotowaniu i w sieci znajdziemy mnóstwo różnych przepisów. Jedni robią leczo z cukinią inni bez, jedni dodają ziemniaki inni nie itd. Dziś mój sprawdzony przepis na ostre leczo, który był modyfikowany aż stał się idealny dla mnie i mojej rodziny.
Składniki:
- cebula
- papryka – czerwona i żółta
- ziemniaki
- kiełbasa
- cukinia
- olej
- koncentrat pomidorowy
- czerwona fasola w puszczce
- przyprawy – zioła prowansalskie, oregano, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka chili
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, bo jest to danie jednogarnkowe – czyli wrzucamy wszystkie składniki do jednego garnka… zaczęłam od wlania oleju. Następnie cebula i kiełbasa pokrojone w kosteczkę, które trochę się podsmażyły, a ja w międzyczasie pokroiłam cukinie. Jeśli chodzi o cukinie to zawsze zastanawiałam się czy ją obierać czy nie. Kilka razy robiłam leczo z obraną cukinią, ale ze skórką smakuje równie dobrze i ma więcej witamin. Wystarczy dobrze umyć cukinię i pokroić w kosteczkę. Później dorzuciłam papryki i ziemniaki także pokrojone w kosteczkę. Całość od czasu do czasu mieszałam. Przyprawiłam dodając: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczkę oregano, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki chili. Dołożyłam jeszcze 4 łyżeczki koncentratu i wlałam 3 szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa zmiękły. Na sam koniec dorzuciłam fasolkę z puszki i jeszcze chwilę dusiłam pod przykryciem.