Przepis na dania z południa Europy – lato na talerzu

Przepis na dania z południa Europy – lato na talerzu

Szukasz inspiracji do przygotowania obiadu? Postaw na smaki południa. Oto kilka inspiracji, które natchną Cię do przygotowania pysznych dań z południowej Europy.

foty-wp-9

Mussaka – Grecja

Jest jednogarnkowe danie przyrządzane z warzy i mięsa, które przekazywane jest od dawien dawna z pokolenia na pokolenie. Na początku XX wieku kremowe sosy znane zwłaszcza z kuchni francuskiej stały się bardziej popularne. Wtedy do mussaki zaczęto dodawać warstwę beszamelu. Na potrawę składają się pokrojone w plasterki warzywa: bakłażan, ziemniaki oraz mięso mielone wraz z warstwą wspomnianego wcześniej sosu beszamelowego. To proste i smaczne danie można przygotować w mniej niż godzinę.

Paella – Hiszpania

Ta hiszpańska potrawa narodziła się w Walencji. Występuje w setkach odmian. Jej przygotowanie oparte jest przede wszystkim na ryżu podsmażanym z szafranem i różnego typu dodatkach warzywnych i mięsnych. Słowo „paella” pochodzi od metalowej patelni z dwoma uchwytami, w której przygotowuje się i podaje to pyszne danie. Przepisów na paelle jest wiele. Jeśli szukasz czegoś szybkiego i prostego, zajrzyj na tę stronę: http://www.codogara.pl/8415/paella/. Danie to warto przygotować zwłaszcza wtedy, gdy planujemy obiad z dużą ilością osób.

Pizza neapolitańska – Włochy

Historia powstania najsłynniejszego placka świata nie jest do końca znana – wiadomo, że sięga około 500 r. p.n.e. To już powinno nam coś mówić – skoro jedzenie smakuje ludziom przez wieki, nie może być ono niedobre. Słowo pizza pochodzi najprawdopodobniej od greckiego pikte oznaczającego sfermentowane ciasto. Nieważne – to pyszne danie początkowo przygotowywane przez biednych górali z tego, co akurat mieli pod ręka, przerodziło się w narodowy produkt znany na całym świecie. Najsłynniejsza pizza to neapolitana – składnikami są tradycyjny sos napoli przygotowywany na bazie pomidorów, czosnku, bazylii, tymianku i oregano. Ponadto na wierzch kładzie się ser mozzarella i bazylię.

Boeuf Strogonow – Francja

Danie jest wariacją tradycyjnego rosyjskiego dania z francuskim smakiem. Gulasz wołowy w wersji francuskiej podawany jest zupełnie inaczej niż w Rosji czy też w Polsce. Plastry smażonej polędwicy podawane z gorącym i zawiesistym sosem. W tej wersji polędwicę kroimy w wąskie paseczki i smażymy z cebulą oraz pieczarkami. Na sos składa się przecier pomidorowy, zasmażka oraz ogórki kiszone.

Lasagne siciliana – Sycylia

Włoska wyspa Sycylia to stolica dobrego południowego smaku. Stamtąd pochodzi odmiana znanego dania – lasagne w wydaniu sycylijskim przygotowywana jest na bazie specjalnego makaronu, farszu mięsnego, beszamelu i sera. Danie ma wiele odmian. Charakteryzuje się charakterystyczną skorupą z sera i beszamelu oraz aksamitnym wnętrzem.

foty-wp-14

*wpis sponsorowany

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]