Placki ziemniaczane na ostro to jeden z moich ulubionych przepisów. Proste i smaczne, zapamiętane z domu rodzinnego.

Placki ziemniaczane na ostro, czyli tak jak lubię najbardziej. Dziś już nawet nie pamiętam jak smakują placki ziemniaczane z cukrem, które kiedyś tylko w ten sposób jadłam. Natomiast odkąd mój tata kiedyś zaczął kombinować i dosypywać do ciasta różnych przypraw tak mi zasmakowały placki na ostro, że teraz zawsze robię je w takiej wersji. Pewnie każdy z Was doskonale wie jak się robi placki, ale tak w skrócie przedstawię jak ja je przygotowuje.
Oczywiście potrzebne są ziemniaki! Zazwyczaj znajdą się one w każdym domu 😉

Składniki:

  • ziemniaki (ja użyłam 5 dość dużych)
  • mąka
  • jajko
  • cebula
  • przyprawy: czosnek, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie, bazylia i trochę chili

 

Przygotowanie:

Ziemniaki po obraniu ucieramy na tarce na okrągłych oczkach. Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę i dokładamy do ziemniaków. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz przyprawy wedle uznania. Mąkę sypię na oko, ciasto nie może być za rzadkie. Następnie smażymy placki na oleju na złocisty kolor. Smakują dobrze także z ketchupem, sosem czosnkowym czy śmietankowym.

 

przepis na placki ziemniaczane

 

jak zrobić placki ziemniaczane?

 

placki ziemniaczane na ostro

 

przepis na placki ziemniaczane na ostro

 

ostre placki ziemniaczane

 

placki ziemniaczane ostre

 

ostre placki ziemniaczane

 

danie z ziemniaków na szybko

 

przepis na danie z ziemniaków

 

przepis na placki

 

A Wy wolicie placki ziemniaczane na ostro czy na słodko?