Placki ziemniaczane na ostro to jeden z moich ulubionych przepisów. Proste i smaczne, zapamiętane z domu rodzinnego.
Placki ziemniaczane na ostro, czyli tak jak lubię najbardziej. Dziś już nawet nie pamiętam jak smakują placki ziemniaczane z cukrem, które kiedyś tylko w ten sposób jadłam. Natomiast odkąd mój tata kiedyś zaczął kombinować i dosypywać do ciasta różnych przypraw tak mi zasmakowały placki na ostro, że teraz zawsze robię je w takiej wersji. Pewnie każdy z Was doskonale wie jak się robi placki, ale tak w skrócie przedstawię jak ja je przygotowuje.
Oczywiście potrzebne są ziemniaki! Zazwyczaj znajdą się one w każdym domu 😉
Składniki:
- ziemniaki (ja użyłam 5 dość dużych)
- mąka
- jajko
- cebula
- przyprawy: czosnek, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie, bazylia i trochę chili
Przygotowanie:
Ziemniaki po obraniu ucieramy na tarce na okrągłych oczkach. Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę i dokładamy do ziemniaków. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz przyprawy wedle uznania. Mąkę sypię na oko, ciasto nie może być za rzadkie. Następnie smażymy placki na oleju na złocisty kolor. Smakują dobrze także z ketchupem, sosem czosnkowym czy śmietankowym.