Kotlety z jajek to prosty i szybki przepis na danie bez mięsa, które jest także smaczne. Chętnie sięgam po ten przepis w piątki.
Proste i szybkie przepisy to coś co lubię. Pewnie nie tylko ja, ale Wy także. A co jest najgorsze? Wymyślanie co by dziś zrobić na obiad, bo przecież nuda w kuchni nie jest fajna. A domownicy zaczynają narzekać, że co piątek pojawia się ryba, albo pyry z gzikiem czy jajko sadzone. Dziś podaję więc przepis, który u nas gości od czasu do czasu w piątki. Kotlety z jajek zjada nawet Krzysiu, który jest mięsożerny, ale przecież one wyglądają jak mielone, więc to takie moje małe oszustwo.
Składniki:
ok. 6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
pęczek szczypiorku
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
(oraz do panierki i smażenia)
1 jajko
0,5 szkl. bułki tartej
olej
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pokroić drobno szczypiorek i razem wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Ot! Cała filozofia 🙂 Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały 🙂