Live cooking zyskuje na popularności. Za sprawą tego trendu, gotowanie na żywo nabiera całkowicie nowego znaczenia, a przyglądanie się pracy kulinarnych mistrzów zdobywa spore uznanie nie tylko wśród amatorów gotowania. Czym charakteryzują się takie pokazy i dlaczego warto się nimi zainteresować?

live cooking

Live cooking – co to znaczy?

Live cooking to nic innego jak gotowanie na żywo. Zanim jednak przybrało ono formę prezentacji przed publicznością, funkcjonowało najczęściej jako kulinarne słuchowiska radiowe (pierwsze z nich wyemitowano już pod koniec lat 90 XX w. w Stanach Zjednoczonych!), a także cieszące się rosnącym zainteresowaniem programy o gotowaniu (najpopularniejsze formaty w kraju nad Wisłą gromadzą przed telewizorami nawet 528 tys. widzów!). W ciągu ostatnich kilku lat myślenie o kulinariach ewoluowało, a gotowanie wkroczyło na zupełnie nowy poziom – utalentowani kucharze coraz częściej biorą bowiem udział w pokazach, podczas których zgromadzeni mają okazję nie tylko podziwiać, ale również degustować efekty ich pracy. Drogę tak rozumianemu zjawisku live cooking torowały natomiast plenerowe stanowiska do grillowania w restauracjach czy popularne w krajach azjatyckich stanowiska street food z lokalnymi specjałami.

Live cooking – dlaczego warto?

Nie od dziś wiadomo, że smaczne jedzenie poprawia nastrój. Wpływ na to ma nie tylko doskonały smak, ale również estetyka podania. Live cooking to więc doskonała okazja, aby rozsmakować się w perfekcyjnie przygotowanych potrawach i obserwować proces ich powstawania. Taka prezentacja umożliwia podpatrzenie techniki krojenia składników, obróbki termicznej, a także sposobów łączenia poszczególnych elementów i ich układania. Co więcej, pokazy szefów kuchni uświetniają też estetyczne i dopasowane do charakteru prezentowanej kuchni naczynia oraz przybory. Warto także wspomnieć, że live cooking równa się stałemu kontaktowi z publicznością. Prezentujący swoje umiejętności kucharz podczas przyrządzania popisowych dań opowiada m.in. o tym, w jaki sposób dobierać najlepsze składniki, a także przedstawia historię i przybliża specyfikę wybranego dania.

Live cooking – z jakiej okazji?

Gotowanie na żywo to forma rozrywki, która doskonale sprawdzi się podczas rozmaitych uroczystości i imprez. Show z udziałem mistrzów kuchni to fantastyczny pomysł na umilenie spotkań w gronie przyjaciół i znajomych – taki pokaz pozwoli bardziej się zintegrować i wymienić spostrzeżeniami na temat ulubionych potraw. Live cooking to też świetna propozycja dla firm – odświeżenie typowej formuły biznesowych spotkań z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem dla pracowników. Gotowanie na żywo może również być jednym z punktów urodzin dziecka – specjalnie sprofilowany pokaz będzie niezapomnianą zabawą dla małych widzów, którzy rozwiną swoje kulinarne zdolności. Warto jednak pamiętać o tym, że podczas takich pokazów najlepiej sprawdzą się wariacje na temat makaronów (kliknij i zobacz ciekawe inspiracje), owoców morza i warzyw.