Tajemniczo brzmiąca pokrzywa indyjska stanowi jedno z czołowych ziół używanych w medycynie ajurwedyjskiej. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, odchudza, leczy, hamuje szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych na organizm. Skąd ją wziąć? O tym dowiesz się z niniejszego poradnika.

Pokrzywa indyjska

Sekret tkwi w forskolinie

Na obszarach Dalekiego Wschodu już stulecia temu zauważono, jak wiele dobrego może zdziałać regularne włączanie do codziennego jadłospisu pokrzywy indyjskiej, która obfituje w substancję zwaną forskoliną. To właśnie za sprawą tego składnika możliwe jest zapewnienie właściwej pacy systemowi oddechowemu, normowanie nadciśnienia tętniczego, hamowanie jaskry oraz niedopuszczanie do rozwoju łuszczycy. Doskonale pokrzywę indyjską znają też kraje afrykańskie, w których roślina ta używana jest jako naturalny środek moczopędny. Dawno temu wypróbowano ją również jako specyfik o działaniu wykrztuśnym.

Sposób na detoksykację

Zastosowanie pokrzywy indyjskiej jest zalecane nie tylko u osób, które mają rozmaite dolegliwości do zwalczenia, ale także w celach czysto profilaktycznych. Zawarta w roślinie forskolina przyczynia się do oczyszczenia organizmu, dlatego przypisuje się jej również właściwości odchudzające. Poprawia wygląd sylwetki, bowiem znacząco przyspiesza perystaltykę jelit, likwidując kłopoty z zaparciami, regulując wypróżnianie się oraz zapewniając szybszą przemianę materii. Kiedy z organizmu usunięte zostaną wszelkie toksyny oraz nadmiernie zgromadzona warstwa tkanki tłuszczowej, wyżej wymieniona forskolina bierze udział w rozbudowie mięśni. Dlatego też nie powinno dziwić, że na rynku suplementów diety znajdują się specjalistyczne preparaty z pokrzywą indyjską w wersji kapsułkowej takie jak przykładowo wyroby marki Swanson. Dzięki wygodnej do spożycia formie, wartościową dla organizmu roślinę można traktować jako dodatek do zbilansowanego jadłospisu zarówno dla osób chcących zwalczyć szereg chorób, jak i dla tych dbających o smukłą sylwetkę, sportowców i zwolenników medycyny ajurwedyjskiej.