Mięso zajmuje jedno z wyższych miejsc na szczycie piramidy żywieniowej. Posiada jednak wiele wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, zwłaszcza dzieciom. Jak w takim razie znaleźć równowagę i jakie mięso podawać dziecku, aby mogło się ono prawidłowo rozwijać? Najlepszym rozwiązaniem będzie drób. Sprawdź, jakiego kurczaka wybrać i jak go smacznie podać.

kurczak w diecie dziecka

Drób – wartości odżywcze

Spożycie mięsa powinno ograniczać się na rzecz warzyw i owoców. Nie trzeba go jednak eliminować z diety, ponieważ dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Zamiast mięsa wieprzowego czy wołowego, powinno się wybierać drób. Dostarcza on dużej ilości białka, jednocześnie mając niską zawartość tłuszczu oraz mniejszą kaloryczność. 100 g mięsa z piersi kurczaka to około 100 kcal, podczas gdy to wieprzowego – około 260 kcal. Drób zawiera również wiele witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: magnez, cynk, selen, żelazo, fosfor, czy potas. To elementy, które musimy dostarczyć organizmowi, gdyż sam nie jest w stanie ich wyprodukować.

Jedną z witamin, która bierze udział w wielu niezbędnych procesach w organizmie, jest witamina B6. Wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym dzięki pokarmowi i suplementom, które spożywamy. To ona uczestniczy w produkcji hemoglobiny, hormonów, enzymów, a także w syntezie białek. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za wytwarzanie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. B6 wspomaga również leczenie niedokrwistości, a także pomaga ustrzec się przed miażdżycą. Jedna, średniej wielkości pierś z kurczaka, może pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę w 80-85%, a B3 nawet w 100%.

Jak smacznie i zdrowo podać kurczaka na obiad?

Kurczak pieczony i ten przygotowywany na parze, będzie o wiele zdrowszy niż ten smażony. Tak przygotowane potrawy są lekkie, zdrowe i nie stracą wielu wartości odżywczych. Warto również unikać soli i pamiętać, że wg zaleceń WHO jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 g. Nie ma jednak ograniczeń co do warzyw i to właśnie one powinny być podstawowym elementem zdrowej diety. Dzieci niestety zazwyczaj unikają warzyw i sięgają po nie niechętnie. Pomysłem na obiad, który nieco je ukryje jest pieczony kurczak faszerowany. W środku farszu można umieścić warzywa takie jak cebula, papryka, czy marchewka, a także owoce – na przykład jabłka.

Fajnym pomysłem, który nie tylko łączy lekkie mięso i warzywa, ale także wprowadza do diety nabiał, jest kurczak faszerowany z fetą. Potrzebny będzie jeden cały kurczak, cebula, suszone pomidory, ser feta, bułka tarta i zioła. Farsz przygotowuje się bardzo prosto i szybko, a pieczenie trwa około godziny. Dokładny przepis na aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką znajdziesz tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/aromatyczny-kurczak-pieczony-faszerowany-serem-feta-z-ziolami/. Idealnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki posypane ziołami i sałata z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz papryki.

Jeśli lubisz grzyby, możesz na obiad podać kurczaka faszerowanego właśnie nimi. Potrawa ta będzie dobrym pomysłem w sezonie grzybowym, kiedy są one najsmaczniejsze i najtańsze. To źródło mikroelementów, które zadziwia smakiem i zapachem. Farsz kurczaka składa się z grzybów, cebuli i czosnku, przesmażonych na maśle. To również propozycja na pieczonego faszerowanego kurczaka, ale wykorzystuje się wyłącznie piersi. Każdą trzeba naciąć, ale tak by stworzyć swego rodzaju kieszeń, którą napełnia się farszem i spina wykałaczkami. Tutaj znajdziesz dokładny przepis na kurczaka faszerowanego grzybami: https://www.swfg.pl/piers-kurczaka-z-farszem-grzybowym/

Kurczak w diecie dziecka

U dzieci po 6. miesiącu życia znacznie wzrasta zapotrzebowanie na składniki energetyczne, z powodu, większej niż dotychczas, aktywności ruchowej. Układ pokarmowy jest już rozwinięty na tyle, aby móc rozszerzyć dietę. Aż 50% energii wykorzystywane jest w organizmie dziecka po 12. miesiącu życia, właśnie na aktywność fizyczną. 45% przeznaczane jest na metabolizm, a tylko 5% na wzrost. Dziecko w okresie do 2. roku życia potrzebuje tłuszczu, które jest składnikiem budulcowym i metabolicznym, którego dobrym źródłem jest mięso. Drób, dzięki wysokiej wartości odżywczej i lekkostrawności, będzie lepszym wyborem od tego pochodzenia wieprzowego lub wołowego. Jego włókna są cieńsze i krótsze, a co za tym idzie kurczak będzie delikatniejszy dla dziecka. Jest on świetnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki niemu dieta dziecka będzie bogatsza na przykład o cynk, który ważny jest w budowaniu odporności najmłodszych, a także o żelazo, które zapobiega między innymi anemii.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każdy kurczak dostarczy tyle samo wartości odżywczych, nie każdy będzie też smakował tak samo dobrze. Wpływ na to ma wiele czynników, takich jak: metoda hodowli, gatunek, rodzaj karmy, czy długość chowu. Warto wybierać mięso kurczaka, który hodowany jest w dobrych warunkach i ma dostęp do świeżego powietrza. Karma, którą podają hodowcy, powinna składać się ze zbóż i nasion oleistych i wysokobiałkowych. Chów kurczaków zagrodowych, jest o wiele dłuższy niż tych w standardowych hodowlach, gdzie brojlery dojrzewają w kilka tygodni. Kurczak hodowany w naturalnych warunkach będzie więc lepszym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie dziecka.

* Artykuł sponsorowany