Żywienie odgrywa kluczową rolę w rozwoju dzieci. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych jest istotne nie tylko ze względu na zdrowie, ale także ciągłe kształtowanie się młodego organizmu. Przygotowując dla pociechy drugie śniadanie, należy więc pamiętać o tym, żeby było ono pełnowartościowe, pożywne i… prezentowało się apetycznie!

pomysły na drugie śniadanie

Pomysł nr 1: Marchewkowe placuszki z pietruszką

Składniki:

  • 50 g mąki gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 400 g marchewki,
  • świeża natka pietruszki,
  • odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Marchewki dokładnie umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce – połowę warzyw na grubych oczkach, połowę na mniejszych. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać w misce z marchwią. Wbić do naczynia jajko, wsypać mąkę i ponownie wszystko dokładnie połączyć, a na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Z powstałej masy formować małe placuszki i smażyć na odrobinie oliwy aż się zarumienią.

Sposób podania:

Danie można serwować maluchowi z dodatkiem jogurtu naturalnego połączonego z drobno pokrojonym łososiem.

Pomysł nr 2: Miniaturowe pizze

Składniki na ciasto:

  • 30 g drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki do pizzy:

  • passata pomidorowa,
  • oregano,
  • mozzarella lub inny ulubiony ser,
  • kukurydza,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Powstały roztwór wymieszać z solą i mąką. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, dolewając stopniowo oliwę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu odrywać małe kulki i wałkować do pożądanej grubości. Gotowe placuszki posmarować passatą pomidorowa i opruszyć ziołami. Na wierzchu położyć kukurydzę i ser, a następnie posmarować blachę oliwą i ułożyć na niej gotowe mini pizze. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Sposób podania:

Mini pizze doskonale będą smakować z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego lub ketchupem dla dzieci.

Pomysł nr 3: Zdrowe babeczki z jabłkami i orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
  • pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem),
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki mleka roślinnego,
  • ½ szklanki oleju,
  • duże jabłko,
  • garść ulubionych orzechów,
  • sok z cytryny,
  • cynamon,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, a następnie polać sokiem z cytryny. Orzechy posiekać na małe kawałki. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko, jajka i olej połączyć w innym naczyniu. Powstałą masę przelać do mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i orzechów. Na koniec dodać jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać gotowe ciasto do ulubionych foremek i piec przez 25 minut w 200°C.

Sposób podania:

Jabłkowe muffinki będą doskonale smakować w towarzystwie polewy ze zblendowanych wiśni i jagód.

*Artykuł sponsorowany