Szaszłyki z patelni grillowej to proste i szybkie danie. Choć latem często robimy tradycyjnego grilla, akurat w jedną z deszczowych niedziel postanowiłam zrobić szaszłyki w domu.

patelnia grillowa

Lubię obiady, które nie wymagają pół dnia spędzonego w kuchni. Szaszłyki z patelni grillowej to właśnie jedno z takich szybkich dań. Kiedy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, albo nie macie miejscówki by „odpalić” tradycyjnego grilla, jak najbardziej sprawdzi się patelnia grillowa. Przyrządzicie na niej pyszne mięsa, ryby czy warzywa. Choć to moje pierwsze kroki z taką patelnią, muszę szczerze przyznać, że jestem nią zachwycona.

villaitalia patelnia

Szaszłyki z patelni grillowej to bardzo uniwersalne danie. Do przygotowania ich możemy użyć różnego rodzaju mięsa i warzyw, które lubimy. U nas najczęściej głównym mięsnym składnikiem jest drób.

Potrzebne składniki:

  • piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółtwa
  • cukinia
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – w moim przypadku gotowa mieszanka przypraw do szaszłyków.

szaszłyki z patelni grillowej

Przygotowanie:

Mięso i warzywa kroimy w kostki. Następnie nakłuwamy naprzemiennie składniki na wykałaczki do szaszłyków i przyprawiamy. Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. W związku z tym, że Krzysiu nie lubi warzyw specjalnie dla Niego zrobiłam „szaszłyki” mięsne. Na wykałaczkach znalazły się tylko piersi z kurczaka pokrojone w małe kawałki i przyprawione. Upieczone mini szaszłyki zniknęły w szybkim takim tempie z talerza, a po chwili synek przyszedł spytać czy jest jeszcze dokładka.

szaszłyki bez warzyw

 

szaszłyki z piersi z kurczaka

 

szaszłyki z grilla w domu

Dla nas przygotowałam szaszłyki mięsno warzywne, które były bardzo smaczne i syte, ale także kolorowe. Patelnia grillowa sprawdziła się świetnie. Myślę, że będzie u nas dość często używana. Dania z grilla z pewnością są zdrowsze. Dzięki nierównej powierzchni, tłuszcz spływa w rowki i mięso jest soczyste, ale nie tłuste. Mycie patelni jest bardzo proste, ponieważ nic do niej nie przywiera i nie przypala się podczas smażenia. Ponadto nie musimy martwić się, że tłuszcz będzie pryskał. Muszę przyznać, że wybór tej patelni to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

smażenie na patelni grillowej

 

patelnia grillowa potrawy

 

patelnia grillowa szaszłyki

 

szaszłyki z patelni grillowej