Spotkania ze znajomymi czy rodzinna niedziela nieodzownie kojarzą się nam z zapachem pysznego ciasta.

Często decydujemy się także na czekoladowe ciasteczka, przekładane kremem wafle czy nawet dietetyczne batoniki przygotowywane samodzielnie w domu. Podajemy je zwykle z aromatyczną kawą lub rozgrzewającą herbatą, które idealnie komponują się w klimat takich spotkań. Jak całość pięknie wyeksponować na stole? Warto mieć pod ręką funkcjonalne naczynia -najlepiej sprawdzi się w tym przypadku patera.

jak podać ciasto

Patery na ciasto należą do tego rodzaju naczyń, z których nie korzystamy na co dzień. Wyciągamy je przy okazji różnych spotkań. Są to płaskie, okrągłe naczynia stworzone do serwowania różnych pyszności. Na rynku znajdziemy patery na owoce, ciasta, a także duże, efektowne patery na torty. Warto posiadać przynajmniej jedną w swoim domu.

Patera na ciasto- idealna na urodziny dziecka

Podczas każdego przyjęcia potrzebujemy naczyń, które pięknie będą prezentowały się na naszych stołach. Patera do ciasta sprawdzi się na każdego rodzaju przekąski. W zależności od okazji układamy różne menu. Na urodziny dziecka przygotujemy kolorowe muffinki z owocową posypką lub czekoladowe ciasteczka. Ułożone w ciekawej kompozycji wzbudzą apetyt nawet w największych niejadkach. Na stole powinna znaleźć się także patera na tort. Żadne urodziny nie obędą się bez tego akcentu! Duży, kolorowy tort to idealny prezent dla każdego dziecka.

patera na ciasto

Patera na eleganckie przyjęcie

Patera stanowi także piękną bazę do różnych kompozycji ciast i przekąsek. Możemy na niej ułożyć domowe batoniki, kuleczki czy inne słodkości. Dorośli przepadają także za niewielkimi czekoladkami, które pięknie możemy wyeksponować na paterze. Możemy na niej także przygotować przekąski dla gości typu finger food. To będzie wyjątkowo udane przyjęcie!

Patera na owoce pełna witamin

Latem i wczesną jesienią najlepszą przekąską są owoce. Są one orzeźwiające i chłodzą nas w cieplejsze dni. W czasie przyjęć możemy ułożyć takie owoce jak banany, jabłka, gruszki, porzeczki czy arbuza na wielopiętrowej paterze. Taki sposób podania będzie nie tylko apetyczny, ale także miły dla oka.

patera na owoce

Jaką paterę wybrać?

Wybierając paterę do ciasta lub na owoce warto zastanowić się w jakim stylu utrzymane są nasze pozostałe naczynia. W zależności od tego czy są one proste, czy posiadają zdobienia, warto wybrać paterę, która będzie komponowała się z innymi naczyniami. Dzięki temu pięknie nakryty stół będzie spójny i elegancki.