Zapiekanka z bakłażanem, a właściwie muszle faszerowane mięsem zapiekane z bakłażanem to mój ostatni wyczyn kulinarny.

zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem to w oryginale Muszle faszerowane mięsem zapiekane z bakłażanem. Przepis ten znajduję się w książce ABC Gotowania 2, której autorka Marieta Marceka znana jest pewnie części z Was z telewizyjnego programu kulinarnego. Ja przyznaję, że nie znałam tej Pani, ponieważ w swojej ofercie TV nie posiadam tego kanału. Jednak po przejrzeniu książki, nad którą człowiek mógłby się zaślinić oglądając piękne zdjęcia potraw, postanowiłam zaglądać chociaż od czasu do czasu na stronę internetową programu kulinarnego Kuchnia+.

abc gotowania

Z książki w oko wpadło mi wiele przepisów, które z pewnością wypróbuję i postaram się pochwalić efektami na blogu lub Facebooku. Znajdziemy w niej przepisy na śniadania, przekąski, zupy, obiady i słodkości. Można się wiele nauczyć dzięki praktycznym poradom oraz instrukcjom krok po kroku. Przy każdej potrawie podany jest czas przygotowania oraz liczba porcji. Szczerze mówiąc dla takiego samouka jak ja można by powiedzieć, że to książka idealna. Niestety nie powiem tak, ponieważ byłoby to zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Znalazłam w niej wadę, choć może nie wielką. Podane proporcje składników nie zawsze są precyzyjne. Przykładowo w przepisie, który poniżej Wam zaprezentuje podane jest „pół opakowania makaronu muszelki” czy „pół opakowania seru typu lazur”. Opakowanie może być różnej wielkości dlatego lepiej byłoby podać ilość w gramach. Mimo to moja zapiekanka z bakłażanem wyszła wyśmienicie, co potwierdził mąż zdziwiony, gdy wrócił z pracy i spróbował. „Dawno nie jadłem takiego rarytasu…mmm, mhm… pyszne. Właściwie to nigdy nie jadłem takiego czegoś, co to? Co jest w środku?”. Cóż, mąż przyzwyczajony do zapiekanek z paczki był chyba w szoku, że Jego żona potrafi coś tak dobrego samodzielnie przygotować 😉

abc gotowania 2

przepisy-kulinarne

gotowanie-krok-po-kroku

Wybrałam przepis na muszle faszerowane mięsem zapiekane z bakłażanem mimo, że nigdy nie jadłam bakłażana. Miałam też obawy co do sera pleśniowego. Generalnie nie eksperymentuję w kuchni także z przyprawami, których nie znam. Tutaj korzystając z przepisu musiałam zdać się na dobry gust i smak autorki książki ABC Gotowania 2. I nie żałuję, wręcz przeciwnie jestem zachwycona. Poniższy przepis jest na 2 porcje, wykonałam go z podwójnych proporcji składników.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu muszle duże
  • 200 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • mały bakłażan
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szklanka startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

oraz na sos:

  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 opakowania sera typu lazur
  • łyżeczka oregano
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka garam masala (nie użyłam tej przyprawy, nie udało mi się jej znaleźć w sklepach)

dsc_1225

dsc_1289

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku w dużym garnku. Doprowadzamy do stanu al dente, bo będzie się jeszcze dopiekał w sosie.
  2. Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy na patelni i przesmażamy mięso i drobno pokrojoną cebulę. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, zielem angielskim, ostrą i słodką papryką. Smażymy 7-8 minut cały czas mieszając, żeby mięso podsmażyło się z każdej strony.
  3. Na patelni po mięsie rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oliwy i smażymy pokrojonego w małą kostkę bakłażana. Szybko wchłonie tłuszcz, ale to nie szkodzi, nie dolewamy więcej. Bakłażan powinien być lekko szklisty i rumiany. Łączymy go z mięsem i doprawiamy oregano oraz majerankiem.
  4. W rondelku podgrzewamy pomidory i sok pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, oregano, kminem rzymskim i garam masala. Gotujemy 10-15 minut i dodajemy pokrojony ser (typu lazur). Krótko podgrzewamy, aż ser się rozpuści, następnie miksujemy (ja nie zmiksowałam) i odstawiamy.
  5. W misce łączymy bakłażana, mięso i starty żółty ser. Mieszamy, żeby składniki się połączyły, a potem faszerujemy ugotowane muszle. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  6. Na dno żaroodpornego naczynia nalewamy część sosu. Dość ciasno układamy nafaszerowane muszle i polewamy sosem. Całość można dodatkowo obsypać żółtym serem (ja tego już nie robiłam). Pieczemy ok. 25 minut.

 

dsc_1295

dsc_1299

Wbrew pozorom przepis nie jest to skomplikowany przepis, a zapiekanka z bakłażanem smakuje świetnie. Szczerze mówiąc, obok mojego ostrego leczo i placków ziemniaczanych, które wychodzą mi najlepiej to zapiekanka z bakłażanem staje na podium, jeśli chodzi o jej smak. Z pewnością jeszcze wiele razy zagości u mnie w domu, a przepis polecam każdemu.

Tytuł: ABC Gotowania 2

Autor: Marieta Marecka

Wydawnictwo: Egmont

Cena: 62,91 zł

ceneo.pl: ok. 50 zł KLIK

Liczba stron: 368

Oprawa: twarda