Ciasta z galaretką na przyjęcie z okazji Dnia Dziecka

Ciasta z galaretką na przyjęcie z okazji Dnia Dziecka
Ciasta z galaretką to najlepsza propozycja deseru na przyjęciu z okazji Dnia Dziecka. Są słodkie, kolorowe i świetnie sprawdzają się w ciepłe dni.

ciasto z galaretką

Jeśli na co dzień nie przygotowujesz ciast z galaretką lub robisz je często, ale chcesz zaskoczyć najmłodszych domowników czymś nowym, skorzystaj z przepisów na ciasta z galaretką na stronie przepisy.pl

cake-1374063_1920

Biszkopt podstawą ciast z galaretką

Większość ciast z galaretką ma w podstawie ciasto biszkoptowe. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jaj, 250 g cukru, 170 g mąki, 50 g margaryny i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i margarynę. Wszystko wymieszaj i wlej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 40 minut w 180 st. C.

Ciasto Zielony Shrek

Nazwa Zielony Shrek nawiązuje do bohatera popularnej kreskówki, co dodatkowo zwiększa atrakcyjność tego ciasta w oczach dzieci. Składa się z kilku warstw. Spód stanowi biszkopt, następnie kładzie się masę zieloną zrobioną z budyniu i soku owocowego w kolorze zielonym, pianę ze śmietanki i galaretki, a na samej górze zieloną galaretkę. Do środka można dodać jeszcze ciastka typu delicje lub pierniczki alpejskie.

Ciasto Tropikalna Wyspa

Podstawę Tropikalnej Wyspy stanowi biszkopt, na który wykłada się serek homogenizowany, a następnie zalewa się go turkusową galaretką. Na to kładzie się wyspę z serka homogenizowanego i żółtej galaretki uformowaną w miseczce. Dookoła wyspy należy ułożyć żelki w kształcie rekinów lub innych ryb, a następnie zalać je niebieską galaretką. W zastygniętą ostatnią warstwę można włożyć jeszcze więcej rekinów, a na wyspie umieścić palmy wyrzeźbione z czekolady gorącym nożem.

Kolorowy przekładaniec

Przekładaniec to ciasto zrobione z różnokolorowych galaretek. Przygotowane galaretki w trzech różnych kolorach po zastygnięciu kroi się w kostkę i wyłożyć na biszkopt. Całość zalewa się mlekiem skondensowanym ubitym na pianę z cukrem i zagęszczonym galaretkami agrestowymi.

Zobacz także: Przekąski na kinderparty

*wpis gościnny