Cebularze to bardzo prosty przepis na pyszne bułeczki cebulowe zapiekane z serem.


Cebularze przygotowuje się bardzo szybko, a smakują świetnie. Jeszcze nie tak dawno nie tknęłabym cebuli. Ale teraz muszę przyznać, że polubiłam ją i eksperymentuje w kuchni. Mimo, że jest tu jej dość sporo bułki są bardzo smaczne. Robiłam je już dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam zdjęcia przed upieczeniem, ale nie zdążyłam sfotografować już po upieczeniu, bo zeszły w takim szybkim tempie! Dopiero drugim razem zrobiłam zdjęcie upieczonych bułeczek. Zasmakowały także mojemu mężowi, więc pewnie jeszcze nie raz u nas zagoszczą.

cebularze


Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
  • 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych drożdży
  • 0,7 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka cukru
  • 2 spore szczypty soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 5 dużych cebul  
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki (kremówki)   
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 50 g startego sera żółtego      

Przygotowanie:

Jeżeli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn) i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Jeżeli mamy drożdże suche wszystko od razu łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto (około 8-10 minut), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
W czasie kiedy ciasto wyrasta robimy farsz.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 4 – 5 łyżek wody oraz śmietankę i dusimy około 10 minut często mieszając (nasza cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i układamy na blasze pozostawiając na około 15 minut. 
Wyrośnięte kulki spłaszczamy dnem szklanki lub kubka tworząc zagłębienie w którym umieszczamy farsz. Wierzch lekko posypujemy żółtym serem. 
Cebularze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego!

cebularze